Muziekles op school

Naast de muzieklessen voor particulieren heeft Grandesco Music ook een aanbod ontwikkeld dat geschikt is voor basisscholen en middelbare scholen. Hieronder zijn de verschillende opties te vinden.

Muziekworkshops

Workshop Rap

Rap is een hoofdelement van de urban cultuur. Het heeft raakvlakken met zang, maar gaat vooral over op een ritmische wijze een verhaal vertellen. De leerlingen leren in de workshop rap over urban ritmes, kenmerken van rapnummers en hoe ze kunnen vertellen over wat hun bezighoudt. Natuurlijk geeft de workshopleider zelf ook een demonstratie.

Opbouw van de workshop

Tijdens de workshop krijgen de leerlingen eerst een introductie over de wereld van de rap en hiphop. De workshopleider vertelt kort iets over de muziekstroming en wat een rapnummer onderscheid van een ander muzieknummer. Aan de hand van een aantal voorbeelden gaan de leerlingen eigen ideeën voor een rapnummer bedenken. Ze kiezen een onderwerp en muziek om de tekst op te schrijven, waarna de leerlingen in kleine groepjes de rapnummers maken. Ter afsluiting van de workshop gaan de leerlingen de rapnummers aan elkaar voorgedragen. Het is mogelijk deze workshop op maat aan te bieden waarbij bepaalde thema’s verwerkt worden.

Leerdoelen

 • De leerlingen werken aan zichzelf presenteren op een podium en weten hiervoor een aantal handvatten.
 • De workshop versterkt de assertiviteit en deelnemers leren hun emoties onder woorden brengen.
 • De leerlingen leren om ritmisch met eigen teksten te werken.

 

 

Workshop Streetbeats

Vaten, tonnen en jerrycans, tijdens de workshop Streetbeats leren de leerlingen om op afval een muzikale sensatie neer te zetten. Onder begeleiding van de workshopleider gaan ze diverse patronen en ritmes in verschillende partijen instuderen. En zo’n ritme klinkt een stuk indrukwekkender dan je zou verwachten. Een kwestie van concentratie en teamwork!

Opbouw van de workshop

Als introductie maken de leerlingen kennis met de basis van het slagwerk. Diverse muzikale aspecten, technieken en tegenstellingen komen hierbij aan bod. En dan is het tijd om te gaan spelen! De leerlingen spelen patronen na van de workshopleider en als dit lukt worden deze door elkaar gespeeld. Uiteindelijk ontstaat er een roulerende beat in drie of vier partijen: een swingend spektakel.

Leerdoelen

 • De leerlingen krijgen te maken met verschillende muzikale aspecten en ervaren vooral het plezier van slagwerk en muziek maken.
 • De leerlingen leren geconcentreerd te werken in teamverband.
 • Wanneer een leerling een eigen idee krijgt wordt deze meteen toegepast in het geheel.
 • De leerlingen ervaren dat alledaagse voorwerpen ook als instrument gebruikt kunnen worden.

Benodigdheden

Een ruim leeg lokaal dat bij voorkeur dichtbij een ingang is. Er zijn voldoende stoelen zonder armleuningen. Houdt bij deze workshop rekening met geluidsoverlast voor aangrenzende ruimtes.

Workshop Ukelele

De ukelele op dit moment één van de meest populaire instrumenten en dit komt omdat het een zeer toegankelijk instrument is. Binnen no time kun je al enkele simpele liedjes spelen en als je de klank van dit instrument hoort ben je instant vrolijk! Het is ook een perfect instrument om eens te bekijken of een gitaar wat voor je is. De leerlingen leren in de workshop ukelele hoe je op een ukelele een simpel liedje speelt.

Opbouw van de workshop

Tijdens de workshop krijgen die leerlingen eerst een korte introductie over het instrument. Er wordt onder andere uitgelegd hoe je een ukelele moet stemmen en hoe het instrument werkt. Daarna gaat de workshopleider samen met de leerlingen aan de slag om een aantal akkoorden te leren. Deze akkoorden worden uiteindelijk gecombineerd met een ritmisch element waardoor de leerlingen zelf een liedje kunnen spelen. De meeste leerlingen kunnen ook echt binnen de tijd van de workshop zelfstandig een liedje spelen.

Leerdoelen

 • De leerlingen maken kennis met een snaarinstrument.
 • Aan het einde van de workshop kunnen de leerlingen een liedje spelen.
 • De leerlingen leren akkoorden en hoe ze deze ritmisch moeten spelen.

Workshop Wereldzang

Opbouw van de workshop

Surinaamse, Indische, Chinese, Turkse, Nederlandse maar ook liedjes uit andere landen. In dit project worden de leerlingen meegenomen op een reis door verschillende landen. Natuurlijk wordt het afgesloten met een wereldse presentatie!

Leerdoelen

 • De leerlingen doen kennis op van wereldmuziek en zang
 • De leerlingen ontwikkelen waardering voor wereldmuziek
 • De leerlingen leren met gevoel voor zelfvertrouwen en zelfwaardering om te gaan met de eigen mogelijkheden en grenzen
 • De leerlingen ontwikkelen creatieve, sociale, motorische en expressieve vaardigheden
 • De leerlingen werken toe naar een uitvoering

Workshop Wereldpercussie

Opbouw van de workshop

Met de hele klas wordt er gespeeld en geïmproviseerd op verschillende percussie instrumenten uit verschillende landen. De leerlingen trainen hun ritmische en motorische vaardigheden in de vorm van ritmische vraag- en antwoordspelletjes op de trommels. Wie durft er een solo te laten horen of een eigen ritme te bedenken?

Leerdoelen

• De leerlingen kunnen wereldliederen begeleiden 
• De leerlingen leren muziekinstrumenten herkennen en benoemen
• De leerlingen kunnen eigen (simpele) ritmes bedenken en improvisaties toepassen
• De leerlingen leren met gevoel voor zelfvertrouwen en zelfwaardering om te gaan met de eigen mogelijkheden en grenzen
• De leerlingen ontwikkelen creatieve, sociale, motorische en expressieve vaardigheden
• De leerlingen werken toe naar een uitvoering/resultaat

 

Kosten workshops

Per uur: 100 euro
Eventuele reiskosten: 25 euro

Interesse of meer informatie aanvragen?

Neem contact op met Bram van Leeuwen door op onderstaande knop te drukken.

Grandesco Music Primair

Grandesco Music Primair

Grandesco Music Primair is een compleet muziekprogramma voor de onderbouw en bovenbouw van het primair onderwijs.

Zingen, bewegen, spelen, improviseren en noteren. Tijdens de muzieklessen verkennen de leerlingen verschillende aspecten van muziek. De docent neemt ze mee in een muzikaal avontuur, waarbij enthousiasme, plezier en ontdekken voorop staan.

Opbouw

Leerlingen leren op een laagdrempelige, spelende wijze hun eigen stem ontdekken en het bespelen van simpele instrumenten. Ook leren ze met hun lichaam reageren op muziek (ritme & bewegen) en wat muziek met je emotie kan doen. Er wordt geluisterd naar verschillende soorten muziek en hoe dat tot stand komt (instrumenten, ritme, klankeigenschappen (toonduur, -hoogte, -lengte, -kleur). Later volgt ook notatie, zodat muziek gelezen en vastgelegd kan worden.

Leerdoelen

 • De leerlingen ontdekken het plezier van zingen en daarbij het luisteren en samenwerken met elkaar.
 • Leerlingen leren luisteren naar muziek en kunnen instrumenten en klankeigenschappen benoemen.
 • De leerlingen leren simpele instrumenten te bespelen en dit met elkaar tot een mooi geheel maken.
 • Leerlingen leren verschillende vormen van notatie en kunnen dit reproduceren.
 • De kinderen leren en ervaren wat muziek doet met emotie.
 • Duur en frequentie
 • De onderbouwklassen (groep 1 t/m 4) krijgen elke week een half uur en de bovenbouwklassen (groep 5 t/m 8) drie kwartier muziekles op school van een professionele docent. Dit kan op een vast moment in de week gepland worden om ook de structuur in het oog te houden.

Wat zijn de kosten?

Nader overeen te komen.

Interesse of meer informatie aanvragen?

Neem contact op met Bram van Leeuwen door op onderstaande knop te drukken.

Docententraining muziekles

Voor wie?

Docenten op de middelbare school en basisonderwijs

Wat houdt het in?

Tijdens deze training krijgen de docenten individuele les in een instrument naar keuze.  Vaak is dat dan gitaar/ukelele, zang of piano. Andere opties zijn ook mogelijk. De lessen worden persoonlijk afgestemd en het is erg leuk om bijvoorbeeld te werken aan samen zingen in de klas of het begeleiden van een liedje terwijl de klas zingt.

Kosten van de training

23 euro exclusief btw per half uur.

Interesse of meer informatie aanvragen?

Neem contact op met Bram van Leeuwen door op onderstaande knop te drukken.